Sąd apelacyjny we Wrocławiu | ARCH_IT
15970
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15970,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Sąd apelacyjny we Wrocławiu

Sąd apelacyjny we Wrocławiu.



Konkurs na nową siedzibę sądu apelacyjnego we Wrocławiu.


Podstawowym założeniem było zaprojektowanie budynku minimalistycznego, o wyraźnych proporcjach, prostej, wyrazistej i monumentalnej formie, która podkreślać będzie jego funkcję, wpisywać się w kontekst miejsca, harmonizować z otoczeniem i dopełniać istniejącą zabudowę kwartału. Jednym z głównych założeń była także optymalizacja układu funkcjonalnego, uformowanie prostego, wyrazistego i praktycznego podziału funkcji.


Specyficzna forma projektowanego budynku utożsamia się i nawiązuje stylistycznie i materiałowo do historycznej zabudowy Wrocławia – płaszczyzn elewacyjnych z cegły klinkierowej. Budynek nawiązuje dialog z istniejącą zabudową, kamienną elewacją budynku Urzędu Skarbowego i ceglaną elewacją budynku szkoły muzycznej. Reminiscencje miejskiej architektury historycznej, artykulacja, ułożenie cegły w różnych wątkach, porządkach, swoiste uwspółcześnienie cegły, jako materiału budowlanego – tworzywa, podkreślają związek i szacunek projektowanego budynku do miejsca i materiału. Jednocześnie, w relacji do swojej funkcji, projektowany budynek sądu podkreśla wymiar i stabilność władzy sądowniczej.

klient:

Ministerstwo Sprawiedliwości

projektanci:

Piotr Zybura, Sylwian Moska, Agnieszka Gałwiaczek

współpraca:

Aleksandra Górecka, Iga Peruga, Paweł Szyport, Marcin Tobiasz, Magda Warpas

projekt:

2014

Kategoria
konkursy, publiczne