V LO | ARCH_IT
15723
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15723,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

V LO

Zespół szkół ogólnokształcących numer V we Wrocławiu.

„Pierwszy cel, oszczędzić jak najwięcej drzew, uzyskaliśmy, wpisując projektowany budynek w ślad po istniejących na działce obiektach (stary basen z zapleczem). Próbując wpasować kubaturę między rozrzucone w parkowym nieładzie drzewa, radykalnie zmniejszyliśmy liczbę niezbędnych wycinek i uzyskaliśmy prosty, niemal banalny typologicznie obiekt. Jego schemat funkcjonalny opiera się na holu komunikacyjnym – strefie rekreacji, który stanowi jednocześnie bufor oddzielający pomieszczenia dydaktyczne od ulicy. Pozostałe funkcje (hala sportowa, biblioteka, sala konferencyjna) zostały zespolone z główną bryłą węzłem rozrządczym, który dystrybuuje i kontroluje ruch po szkole jej głównych i zewnętrznych użytkowników (kibice, uczestnicy konferencji, czytelnicy). Przy tej szaradzie funkcjonalnej, założenia przesunęliśmy do ekstremum – zaproponowaliśmy lokalizację boiska na dachu hali, tak aby nie generować kolejnych wycinek.

Od strony ulicy Ślężnej dociążyliśmy hol nanizanymi nań pomieszczeniami laboratoriów, które z uwagi na swoją specyfikę mogły korzystać ze światła górnego. Formalnie decyzja ta dała nam asumpt do zaproponowania dynamicznej kompozycji fasady. Realnie układ ten przetestowaliśmy najpierw w innej realizacji – Ogólnokształcącej Szkole Muzycznej przy ul. Piłsudskiego, ponieważ budowa V LO została odroczona w czasie.

Wszystkie decyzje były proste, choć z uwagi na uwarunkowania, często dość radykalne. Takie projekty zwykle nie wytrzymują próby czasu, a my musieliśmy do naszego powrócić po 10 latach od wygranego konkursu. Cieszy nas, że poza kilkoma technicznymi korektami projekt został zrealizowany bez zmian.”

 

lokalizacja:

ul. Kuronia, Wrocław

klient:

Gmina Miejska Wrocław

autorzy:

Maćków Pracownia Projektowa Juliusz Erdman, Jerzy Kopka, Maciej Kowaluk, Zbigniew Maćków (główny projektant), Michał Mrzewa, Anna Patyk, Ewa Pobudejska, Kinga Bender, Łukasz Reszka, Piotr Sulisz, Agnieszka Trebenda-Toczydłowska, Piotr Wilk, Maciej Witaszek, Bartosz Zięba, Piotr Zybura (architekt prowadzący na etapie KPP i PB)

projekt koncepcyjny:

2007

projekt budowlany i wykonawczy:

2008-2009

realizacja:

2017

foto:

Maciej Lulko

nagrody:

Konkurs „Polski Cement w Architekturze” (wyróżnienie), Dolnośląska Budowa Roku ( II nagroda), Konkurs „Piękny Wrocław” (Grand Prix), Konkurs „Piękny Wrocław” – kategoria: budynek użyteczności publicznej (I nagroda), Konkurs Nagroda Roku SARP (nominacja), The Plan Award 2018 (shortlisted), Property Design Award 2019.

Kategoria
konkursy, publiczne