Pętla Andersa | ARCH_IT
17232
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-17232,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
Pętla Andersa

Pętla Andersa

Koncepcja urbanistyczno-architektoniczna zagospodarowania obszarów wzgórza Andersa we Wrocławiu.

„Pętla Andersa”

 

Koncepcja urbanistyczno-architektoniczna zagospodarowania obszarów wzgórza Andersa we Wrocławiu.

projektanci: Marta Bazan, Paweł Floryn, Piotr Kaczyński, Piotr Zybura (główny projektant)

projekt: 2016-2017

arch_it akupunktura miasta wzgórze andersa

Idea

Niedbała polityka miejska i błędne inwestycje uniemożliwiają prawidłowe funkcjonowanie terenu przy wzgórzu Andersa.  Wartości przestrzenne zielonego klina zostały nieodwracalnie zniszczone. Konieczna jest spójna i radykalna interwencja projektowa w celu wykreowania nowej przestrzeni publicznej wysokiej jakości. Wykorzystano potencjał szerokich terenów po obwodzie działki i zaproponowano nowy model funkcjonowania. Wzgórze Andersa zostało obwiedzione pętlą o właściwościach sportowej bieżni, w której pasy wpisano rekreacyjne funkcje. Sama górka pozostałaby nieformalnie użytkowaną łąką otoczoną różnorodną i wyrazistą przestrzenią publiczną. Istnieje możliwość aktywizacji terenów przy hotelu i supermarkecie i przyłączenia ich do pętli.

Znaczenie w mieście

Wzgórze Andersa jest częścią zielonego klina – dużego kompleksu zieleni, parków i ogródków działkowych. Teren pełni ważną rolę w procesie przewietrzania miasta i nawiewania czystego powietrza do centrum. Jednak przede wszystkim przestrzeń ta ma wielki potencjał użytkowy związany z unikalną topografią góry oraz lokalizacją przy centrum i ponadlokalnych węzłach komunikacyjnych.  Gabaryty wzgórza Andersa z przyległymi terenami sprawiają, że może być przyrównane do Rynku i Starego Miasta, terenów przy Hali Stulecia, kompleksu wysp Słodowej, Piasek, Młyńskiej i Bielarskiej pod względem skali, rangi i roli.

arch_it akupunktura miasta wzgórze andersa - gabaryty
arch_it akupunktura miasta wzgórze andersa - idea

Zielona Stolica Europy

Projekt pętli wokół wzgórza Andersa wpisuje się w aspiracje Wrocławia do tytułu Zielonej Stolicy Europy w 2019 roku. Koncepcja może zostać również powiązana z planem rozwoju Zielonych Tętnic, w którym rola zielonego klina może okazać się istotna.

Pętla Andersa spełnia postulaty Zielonej Stolicy Europy w zakresie ochrony środowiska, podniesienia standardów ekologicznych, zwalczania hałasu, zarządzania transportem miejskim, ochrony przyrody, podnoszenia jakości powietrza i sprawności energetycznej.

arch_it akupunktura miasta wzgórze andersa - idea
arch_it akupunktura miasta wzgórze andersa - idea
arch_it akupunktura miasta wzgórze andersa - idea
arch_it akupunktura miasta wzgórze andersa - pętla struktura

Możliwości finansowania

Przestrzeń pętli może być miejscem o różnorodnych właściwościach. Sportowa bieżnia może służyć do codziennych aktywności i ćwiczeń, a także do organizacji imprez, biegów, maratonów oraz zawodów. Po obwodzie pętli zaprojektowano meble miejskie i zieleń, co nadaje jej charakter parku linearnego.  Place przy Uniwersytecie Ekonomicznym, Auqaparku, Wroclavii i Kauflandzie mają potencjał żeby działać jako przestrzeń targowa, na imprezy plenerowe takie jak np. zlot food-trucków.

arch_it akupunktura miasta wzgórze andersa - pętla scenariusze
arch_it akupunktura miasta wzgórze andersa - pętla scenariusze

Scenariusze aktywności

Tereny przy Wzgórzu Andersa to miejsce wymagające prestiżowej i priorytetowej inwestycji miejskiej. Aktualny stan obszaru wymaga wyraźnej zmiany i całościowego podejścia do jego aktywizacji. Nie da się go naprawić doraźnymi i pojedynczymi interwencjami takimi jak projekty z WBO, które mogą być tylko częścią realizacji. Istnieją dwie drogi finansowania projektu – inwestycja miejska i miejska razem z podmiotami prywatnymi. W procesie mógłby wziąć udział Wrocławski Park Wodny, Hotel Campanille i sklep Kaufland.

Wyposażenie pętli.

Pasmowa struktura pętli daje możliwość wariantowej i etapowej realizacji elementów wyposażenia. Zostały one zaprojektowane w kilku modułach i rozmiarach oraz są dedykowane poszczególnym grupom wiekowym i różnorodnym kategoriom użytkowników. Część elementów może być realizowana w ramach Wrocławskiego Budżetu Obywatelskiego.

Etapowanie wyposażenia pętli.

I etap – Pierwszy etap budowy zakłada realizację 4 pasów z zielenią izolacyjną, miejscami parkingowymi, infrastrukturą techniczną i częścią wyposażenia sportowego i rekreacyjnego. Pozostałe zaprojektowane pola zostałyby przygotowane pod przyszłe inwestycje i obsiane trawą.

II etap – Celem drugiego etapu jest stopniowe dogęszczanie wyposażenia pętli. W ten proces włączeni mogą być inwestorzy prywatni, mieszkańcy oraz miasto. Pola mogą być wynajmowane i udostępniane np. pod działalność gastronomiczną (food-trucki), kulturalną i handlową. Kolejne elementy wyposażenia rekreacyjnego mogą być realizowane w ramach Wrocławskiego Budżetu Obywatelskiego zgodnie z potrzebami mieszkańców.

Wyposażenie ekologiczne.

W ramach wyposażenia pętli zaplanowano zastosowanie ekologicznych technologii. Małe farmy wiatrowe, solarne plantacje czy innowacyjne fotowoltaiczne ścieżki rowerowe mogą zapewnić ilość energii potrzebną do oświetlenia i obsługi przestrzeni publicznej. Obsadzenie części modułów szpalerami drzew poprawi jakość powietrza i zapewni izolację od hałasu ulicznego.

Warianty wyposażenia pętli.

Elastyczna siatka pętli umożliwia uzyskanie różnorodnych wariantów przestrzeni. Poniższy schemat pokazuje przykłady zagospodarowania z pasem zieleni od strony ulicy oraz wersję ze szpalerami drzew po obu stronach. Ilość projektowanej zieleni i gęstość rozmieszczenia elementów może być zmienna i zostać doprecyzowana na dalszych etapach projektu.

arch_it akupunktura miasta wzgórze andersa - pętla warianty
arch_it akupunktura miasta wzgórze andersa - pętla etapowanie
arch_it akupunktura miasta wzgórze andersa - pętla wyposażenie
arch_it akupunktura miasta wzgórze andersa - pętla wyposażenie

Z opinii jury

”Praca stanowi silny znak w przestrzeni, mogący stać się elementem wyróżniającym to miejsce na mapie Wrocławia. Projektowana pętla w spójny, ale niestandardowy sposób porządkuje mankamenty funkcjonalno-przestrzenne tego terenu, ujmując je w ramę hybrydowej wielofunkcyjnej przestrzeni publicznej. Radykalność rozwiązania spowoduje, w przekonaniu jury, napięcia na styku z niezagospodarowanymi terenami, a w konsekwencji aktywizację podmiotów znajdujących się wewnątrz kwartału. Pod względem projektowym pasmowa struktura pętli daje możliwość wariantowej i etapowej realizacji funkcji towarzyszących – elementów wyposażenia oraz zostawia duże pole swobody na wypracowanie scenariuszy aktywności i dodatkowych elementów wyposażenia dedykowanych poszczególnym grupom wiekowym i różnorodnym kategoriom użytkowników.”

arch_it akupunktura miasta - wzgórze andersa - perspektywa