Biały | ARCH_IT
17709
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17709,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Biały

  • arch_it piotr zybura gajowicka restoration
Przebudowa i rewaloryzacja elewacji budynku biurowego przy ul. Gajowickiej we Wrocławiu.

Modernizacja i remont budynku miały na celu przywrócenie świetności obiektu, który – po wielu wcześniejszych modyfikacjach i rozbudowach – utracił swoją formę i cechy. Pierwotna bryła i detale >zostały przywrócone, ślady poprzednich przebudów w miarę możliwości usunięto, zaś niektóre elementy zmodyfikowano w odważny i nowoczesny sposób.Umyślne użycie wyłącznie białego koloru podkreśla spójność części z różnych epok i elegancję oryginalnego budynkuBrak innych kolorów  uwydatnia linie i krawędzie brył oraz grę światłocienia.
Wraz z modernizacją elewacji przeprowadzono przebudowę zagospodarowania terenu – wykonano nowe ogrodzenia i bramy oraz założenie ogrodowe.

Projekt i realizacja otrzymała wyróżnienie w kategorii renowacja w konkursie Fasada Roku 2019, a także zyskała laur internautów, zajmując pierwsze miejsce w publicznym głosowaniu.

lokalizacja:

Gajowicka, Wrocław (PL)

klient:

prywatny

projektanci:

Piotr Kaczyński, Sylwian Moska, Małgorzata Podgórny, Paweł Szyport, Piotr Zybura (główny projektant)

zdjęcia:

Maciej Lulko

projekt:

2017-2018

realizacja:

2018

więcej:

Kategoria
publiczne