Centrum Badawczo Rozwojowe KGHM Cuprum w obszarze EIT+ | ARCH_IT
16653
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16653,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Centrum Badawczo Rozwojowe KGHM Cuprum w obszarze EIT+

  • ARCH_IT CBR CUPRUM KGHM
  • ARCH_IT CBR CUPRUM KGHM
  • ARCH_IT CBR CUPRUM KGHM
  • ARCH_IT CBR CUPRUM KGHM
  • ARCH_IT CBR CUPRUM KGHM
  • ARCH_IT CBR CUPRUM KGHM
  • ARCH_IT CBR CUPRUM KGHM
  • ARCH_IT CBR CUPRUM KGHM
  • ARCH_IT CBR CUPRUM KGHM
  • ARCH_IT CBR CUPRUM KGHM
  • ARCH_IT CBR CUPRUM KGHM

O projekcie:

Rozbudowa i modernizacja budynków dawnej stajni i wozowni w obszarze EIT+ w celu dostosowania do potrzeb laboratoriów KGHM Cuprum CBR Centrum Badawczo-Rozwojowe.

Budynki dawnej stajni i wozowni stanowią część kompleksu dawnego zakładu dla ubogich i nieuleczalnie chorych (Armen- undSiechenhaus) a następnie szpitala gruźliczego, który został wzniesiony w latach 1900-1902 wg projektu architektów Karla Klimma, Maxa Berga, Richarda Plüddemanna, Georga Müllera oraz Friedricha Friese. Budynki – wraz z całym zespołem – wpisane są do rejestru zabytków i objęte  ochroną konserwatorską. Znaczącą część historycznego zespołu przebudowano w ostatnich latach dla potrzeb Centrum EIT+.

Modernizowane budynki zostały zbudowane na początku XX wieku i reprezentują najlepsze cechy ówczesnej architektury, której głównym budulcem jest cegła. Z szacunku dla budynków starano się zachować jak najwięcej historycznej substancji i kubatury. Do historycznej bryły jednego z budynków dodano ze względów funkcjonalnych prostą bryłę klatki schodowej, natomiast oba budynki wzbogacono o minimalistyczne lukarny dachowe.

Obiekty zostały przebudowane z zachowaniem i odtworzeniem istotnych architektonicznych detali – w tym przede wszystkim charakterystycznych detali z cegły ceramicznej szkliwionej i nieszkliwionej. Przeprowadzono także gruntowną renowację i uzupełnienia wątków elewacji ceglanej z wykorzystaniem oryginalnej cegły oraz dedykowanych jednostkowych kształtek wykonanych wg pierwotnego wzoru. Dokonano także renowacji i wymiany stolarki drewnianej. W miejscach dawnych wrót i bram wprowadzono wielkoformatowe przeszklenia w systemie stolarki stalowej wąskoprofilowej. Wszystkie nowe elementy przestrzenne wprowadzono jako komplementarny system ciemnoszarych brył wykończonych blachą tytanowo-cynkową, które – poprzez zamierzony kontrast z substancją zabytkową – podkreślają jej ponadczasowość.

Budynki dostosowano do funkcji nowoczesnych laboratoriów badawczych Centrum Badawczo-Rozwojowego KGHM CUPRUM CBR, co wymagało znaczącej przebudowy uwzględniającej specyficzne wymagania poszczególnych działów badawczych. Projektowana przebudowa zakładała modyfikację wewnętrznej struktury funkcjonalno-przestrzennej poprzez wyburzenie jak najmniejszej części istniejących ścian wewnętrznych i wprowadzenie przede wszystkim dodatkowych podziałów w lekkiej technologii murowanej. Wtórny podział pomieszczeń dopasowano do wymagającej struktury programowo-przestrzennej laboratoriów wynikającej z wymagań procesów badawczych i technologicznych oraz certyfikacji.

Projektanci:

Agnieszka Gałwiaczek, Piotr Zybura (główny projektant),

Współpraca:

Aleksandra Górecka, Joanna Karnicka, Karol Mądrecki, Kamila Modzelewska, Sylwian Moska, Iga Peruga, Paweł Szyport

Projekt:

2014-2015

Realizacja:

2015

Nagrody:

Wyróżnienie i nominacja do nagrody specjalnej w kategorii modernizacja budynku historycznego w konkursie „Piękny Wrocław” XXVI.

Kategoria
przemysł, publiczne, wnętrza