Dom semi-atrialny w Trzebnicy | ARCH_IT
16173
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16173,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Dom semi-atrialny w Trzebnicy

O projekcie:

Budynek zaprojektowano na bardzo rozległej i malowniczej działce pod Trzebnicą. Najbliższe otoczenie stanowi gęsty sosnowy las zlokalizowany na szczycie wzgórza, otoczonego łąkami i polami. Teren wznosi się w kierunku południowym co częściowo zdefiniowało formę budynku.

Intencją projektu było wpisanie się z nową zabudową w naturalny kontekst działki spokojną, wyważoną architekturą. Ze względu na ukształtowanie działki zdecydowano o umieszczeniu wszystkich funkcji mieszkalnych na jednej kondygnacji, zaś dużego garażu oraz pomieszczeń technicznych i pomocniczych w częściowo zagłębionej kondygnacji przyziemia. Część sypialną zlokalizowano we frontowej, nadwieszonej ponad zboczem, części budynku, zaś pozostałe pomieszczenia mieszkalne w poziomie otaczającego terenu.  Bogaty program użytkowy obejmuje m.in. duży salon z częścią kominkową, sypialnie, kuchnię z jadalnią, gabinet, część sportową z basenem, salą ćwiczeń i sauną oraz pomieszczenia pomocnicze. Garaż podziemny na kolekcję samochodów Właściciela obejmuje większą część kondygnacji przyziemia i stanowi przedłużenie strefy wejściowej umożliwiającą ekspozycję eksponatów.

W celu zapewnienia odpowiedniego doświetlenia światłem naturalnym pomieszczenia zlokalizowano wokół wewnętrznego atrium, jednakże wzdłuż trzech elewacji zaprojektowano także rozległe tarasy z otwarciem na osie widokowe.

 

 

Klient

prywatny

Autorzy

Paweł Floryn, Sylwian Moska, Piotr Zybura

Współpraca:

Magda Warpas

Projekt:

2015-2016

Kategoria
mieszkalne