Osiedle Atmosfera na Nowych Żernikach. | ARCH_IT
17316
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17316,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Osiedle Atmosfera na Nowych Żernikach.

  • atmosfera nowe zerniki arch_it piotr zybura mies van der rohe award nominee
  • atmosfera nowe zerniki arch_it piotr zybura mies van der rohe award nominee
  • arch_it piotr zybura nowe zerniki atmosfera complex
  • arch_it piotr zybura nowe zerniki atmosfera complex
  • arch_it piotr zybura nowe zerniki atmosfera complex
  • arch_it piotr zybura nowe zerniki atmosfera complex
  • arch_it piotr zybura nowe zerniki atmosfera complex
  • atmosfera nowe zerniki arch_it piotr zybura mies van der rohe award nominee
Osiedle Atmosfera na Nowych Żernikach.

 
Projekt zespołu ekonomicznej zabudowy mieszkaniowej wielorodzinnej „Atmosfera” opracowano na podstawie koncepcji stworzonej w ramach warsztatów architektonicznych dla nowego modelowego osiedla Nowe Żerniki / WUWA2. Nowe Żerniki to przedsięwzięcie zorganizowane wspólnie przez miasto Wrocław, Dolnośląską Okręgową Izbę Architektów RP, przy współpracy wrocławskiego oddziału SARP. Projektowane przez najlepszych wrocławskich architektów osiedle odpowiadać ma potrzebom nowoczesnych mieszkańców miasta, ułatwiać budowanie więzi społecznych, sprostać normom budownictwa ekologicznego, a także stać się architektoniczną wizytówką Wrocławia. Podczas ponad 2-letnich warsztatów opracowano zarówno założenia urbanistyczne (które stanowiły podstawę do Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego) jak i szczegółowe rozwiązania architektoniczne obejmujące zarówno kwartały zabudowy mieszkaniowej jak i przestrzenie i obiekty publiczne.

 
Dziesięć 3- i 4-kondygnacyjnych, jednoklatkowych budynków z łącznie 116 lokalami rozmieszczono grzebieniowo na zielonej skarpie, łagodnie spływającej w kierunku południowym i skrywającej pod zielonym dachem parking podziemny oraz lokale usługowo-handlowe. Wielkość, struktura i lokalizacja budynków stanowi nową typologię uwzględniającą odpowiednie relacje pomiędzy przestrzeniami publicznymi, półpublicznymi i prywatnymi , która – pomimo stosunkowo dużej gęstości zabudowy – pozwala na stworzenie niewielkich enklaw mieszkalnych i zapewnienie użytkownikom nowej jakości mieszkania, właściwej dla mniejszych obiektów. Ze względu na socjalno-ekonomiczny charakter inwestycji większość mieszkań ma powierzchnię ok 45-48 m2. Przyjęto rozwiązania konstrukcyjne i instalacyjne, które pozwalają na w pełni elastyczną modyfikację lokalizacji ścian działowych w każdym z lokali co pozwala na dostosowanie ich do indywidualnych potrzeb mieszkańców. Ponadstandardowe wielkości okien zapewniają doskonałe doświetlenie i – nawet w małych mieszkaniach – pozwalają na uzyskanie wrażenia przestronności. Materiały wykończeniowe ograniczono do skromnego białego, gładkiego tynku, jasnych drewnianych okładzin loggi i części ścian oraz betonowych elementów prefabrykowanych w przestrzeniach publicznych.
 
Projekt został nominowany do nagrody European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2019. Nagroda należy do najbardziej prestiżowych w dziedzinie architektury i została ufundowana w 1987 roku przez Komisję Europejską, Parlament Europejski i Fundację im. Miesa van der Rohe w Barcelonie. Przyznawana jest co dwa lata europejskim, zrealizowanym już projektom architektonicznym w uznaniu ich walorów konceptualnych, technicznych i konstrukcyjnych.
 
Projekt i realizacja została także doceniona w finale międzynarodowego konkursu Life Challenge 2018 The European Façade Of The Year (gdzie zajął 1 miejsce w głosowaniu publiczności), zaś przedsięwzięcie „Nowe Żerniki – Osiedle Europejskiej Stolicy Kultury”  otrzymało główną nagrodę w kategorii Merit Prize na najbardziej innowacyjny projekt miejski 53 kongresu ISOCARP (International Society of City and Regional Planners) oraz znalazło się w finale konkursu Architektura Innowacyjna 2018.

  

Nowe Zerniki WUWA2 prizes

lokalizacja:

K. i M. Barskich, Wrocław (PL)

klient:

Profit Development S.A.

projektanci:

Małgorzata Podgórny, Paweł Szyport, Piotr Zybura (główny projektant) oraz Tomasz Głowacki z zespołem.

współpraca:

Joanna Karnicka

projektanci koncepcji w ramach warsztatów Nowe Żerniki:

Tomasz Głowacki, Paweł Horn, Igor Kaźmierczak, Tadeusz Sawa-Borysławski, Piotr Zybura

współpraca przy koncepcji warsztatowej:

Małgorzata Igras, Maciej Popławski, Marcin Tobiasz, Paweł Szyport

projekt:

2014-2016

realizacja:

2016-2017

nagrody:

Nominacja do nagrody European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2019. Finał międzynarodowego konkursu Life Challenge 2018 The European Façade Of The Year. 1 miejsce w głosowaniu publiczności w kategorii budynki wielorodzinne w konkursie Life Challange 2018. Nowe Żerniki - Merit Prize dla najbardziej innowacyjnego projektu miejskiego kongresu ISOCARP International Society of City and Regional Planners.

Kategoria
mieszkalne