Rewaloryzacja kwartału mieszkaniowego we Włocławku | ARCH_IT
18301
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-18301,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Rewaloryzacja kwartału mieszkaniowego we Włocławku

Koncepcja zagospodarowania kwartału pomiędzy ul. Brzeską, Cyganka, 3 Maja i Żabią.


Koncepcja TBS-ów we Włocławku to projekt czerpiący z historycznej zabudowy ścisłego centrum miasta, jak i z wszelkich uwarunkowań społecznych tego miejsca. Jego celem jest wykreowanie przestrzeni odpowiedniej do życia i rozwoju mieszkańców, która w harmonijny sposób współgra z istniejącą tkanką miejską, formując spójny kwartał o potencjale społecznej, kulturowej i architektonicznej odnowy centrum Włocławka. Głównym elementem całego założenia jest centralnie umieszczony Plac Sąsiedzki. Pełni on rolę swoistego serce całego projektu. Stanowi idealne tło dla wydarzeń kulturalnych, spotkań oraz zaczyn wszelkich inicjatyw społecznych. Plac łączy ze sobą Skwer Miejski, będący przedłużeniem i rozwinięciem funkcji Parku Kieszonkowego zlokalizowanego przy ulicy Brzeskiej, z budynkiem Centrum Rewitalizacji. Programy zarówno placu, skweru, jak i budynku Centrum wzajemnie się uzupełniają, tworząc założenie silnie związane ze społecznością, mające istotny wpływ na jej charakter. Pomiędzy trzema wymienionymi elementami kluczowymi znajduje się łąka kwietna oraz Pawilon Sąsiedzki. Są to przestrzenie otwarte, mogące stać się przedłużeniem ich funkcji, jak również oprawą działań związanych z inicjatywami własnymi mieszkańców lub powodowanych nowo wprowadzoną funkcją artysty rezydenta proponowanego dla budynku Centrum Rewitalizacji.
Celem dobrego wpasowania w istniejącą tkankę miejską, proponowany układ urbanistyczny opiera się w znaczącej mierze na powtórzeniu kwartałowej zabudowy. Co więcej, ingerencja w istniejące budynki została ograniczona do minimum. Dla większości objętych opracowaniem obiektów, projekt dotyczyłby jedynie przeprowadzenia niezbędnych remontów, poprawienia ich funkcjonalności, ich wentylacji czy doświetlenia. Jedynie tam, gdzie zachowanie zabudowy jest niemożliwe ze względów np. konstrukcyjnych, zaproponowane zostały budynki o korespondującej skali i gabarytach. Ostatecznie utworzono 3 kwartały składające się wyłącznie
z nowej zabudowy, które zlokalizowano wokół głównego placu. Dodatkowo na rogu ulic Brzeskiej i Żabiej wprowadzono punktowiec. Jest on oddzielony od pozostałej zabudowy parkiem i ma nawiązywać do budynku wielorodzinnego znajdującego się przy ulicy Brzeskiej, tworząc z nim niejako oddzielne założenie. Związane jest to również z historycznym układem południowo-zachodniej części tego kwartału, gdzie gęstość zabudowy była proporcjonalnie mniejsza.


Praca otrzymała wyróżnienie honorowe w konkursie SARP. Z uzasadnienia werdyktu Jury: „Praca w sposób udany wprowadza zabudowę wewnątrz kwartału dzieląc go na mniejsze jednostki pomiędzy którymi wprowadzono przestrzenie publiczne. Nowe kwartały tworzone są w sposób wrażliwy w oparciu nie tylko o istniejącą zabudowę ale także ślady tej już nie istniejącej. Zróżnicowanie materiałowe i wysokościowe nowych obiektów nadaje zabudowie całego kwartału harmonijnego i organicznego charakteru.”

lokalizacja:

Włocławek, kwartał pomiędzy ulicami Brzeską, Cyganka, 3 Maja i Żabią.

klient:

Urząd Miasta Włocławek

projektanci:

Aleksandra Jodłowska, Kaja Kirilenko, Marysia Krupka, Maciej Marszał, Alicja Stefaniak, Piotr Zybura (główny projektant)

projekt:

2020

więcej:

-

nagrody:

wyróżnienie honorowe w konkursie SARP

Kategoria
konkursy, mieszkalne