Hybrydowy zespół sal sportowych z salą do szermierki.
16893
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16893,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Zespół sal gimnastycznych z salą do szermierki

Hybrid sport complex with fencing hall in Wrocław - external view Hybrid sport complex with fencing hall in Wrocław - external view Hybrid sport complex with fencing hall in Wrocław - urban context Hybrid sport complex with fencing hall in Wrocław - functional schemes Hybrid sport complex with fencing hall in Wrocław - functional schemes Hybrid sport complex with fencing hall in Wrocław - functional schemes Hybrid sport complex with fencing hall in Wrocław - functional schemes Hybrid sport complex with fencing hall in Wrocław - functional schemes Hybrid sport complex with fencing hall in Wrocław - functional schemes Hybrid sport complex with fencing hall in Wrocław - external view Hybrid sport complex with fencing hall in Wrocław - elevation Hybrid sport complex with fencing hall in Wrocław - elevation Hybrid sport complex with fencing hall in Wrocław - section Hybrid sport complex with fencing hall in Wrocław - floor plan Hybrid sport complex with fencing hall in Wrocław - floor plan Hybrid sport complex with fencing hall in Wrocław - external view

O projekcie:

Rozbudowa Zespołu Szkół nr 5 – budowa bloku sportowego wraz z salą do szermierki przy ul. Hauke-Bosaka 33-37 we Wrocławiu.

Projektowany  zespół sal gimnastycznych jest połączeniem dwóch niezależnie funkcjonujących obiektów w jednej zwartej bryle. W parterze umieszczono samodzielny blok szermierki dostępny bezpośrednio z zewnątrz.  Kompleks sal sportowych dla Zespołu Szkół, na który składają się: pełnowymiarowa sala gimnastyczna, sala do fitness, sala do tańca i siłownia oraz niezbędne zaplecze sanitarno-szatniowe,  zlokalizowano powyżej bloku szermierki. Komunikacja z istniejącym skrzydłem szkoły odbywa się poprzez łącznik zawieszony nad wewnętrznym dziedzińcem.
Forma budynku całkowicie podporządkowana jest jego funkcji. Poszczególne sale gimnastyczne ułożone są na sobie niczym klocki tak, aby maksymalnie wykorzystać niewielką przestrzeń działki i zminimalizować powierzchnię niezbędną dla komunikacji wewnętrznej. Dodatkowym wyzwaniem było tu niejako obudowanie trafostacji zlokalizowanej na działce projektowanym obiektem. Całość opakowana jest elegancką minimalistyczną elewacją, w której kompozycja okien odzwierciedla funkcjonalny układ wnętrza budynku. Prostocie formy towarzyszy konsekwentne i oszczędne użycie detalu architektonicznego. Zastosowana na elewacjach jasna cegła pełni rolę pośrednika pomiędzy budynkiem istniejącym i nowoprojektowanym, starym i nowym, tradycją i nowoczesnością.

Klient

Gmina Wrocław - Zarząd Inwestycji Miejskich

Autorzy

Sylwian Moska, Piotr Zybura (główny projektant)

Współpraca

Tomasz Bojęć, Andrzej Doktor, Joanna Karnicka, Karol Mądrecki, Kamila Modzelewska

Projekt

2016

Realizacja:

planowana na 2018

Kategoria
publiczne