Centrum Aktywności Lokalnej CAL Maślice | ARCH_IT
17841
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17841,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Centrum Aktywności Lokalnej CAL Maślice

  • arch_it piotr zybura CAL maslice
  • arch_it piotr zybura CAL maslice
  • arch_it piotr zybura CAL maslice
Centrum Aktywności Lokalnej CAL Maślice.

Centrum Aktywności Lokalnej to obiekt, którego przeznaczeniem jest tworzenie i podtrzymywanie życia społecznego i kulturalnego na terenie wrocławskich Maślic (BIP Wrocławskie osiedla). Mieszkańcy potrzebowali miejsca, które sprzyjałoby angażowaniu się w rozmaite lokalne aktywności i budowaniu poczucia przynależności do danego miejsca. CAL ma stać się nową siedzibą przyjazną wszystkim użytkownikom, przestrzenią spotkań i nauki, a gwarantem jej sukcesu jest współpraca z mieszkańcami od samego początku kształtowania projektu. Zaangażowanie Rady Osiedla (http://maslice.org) wspomogło w stworzeniu programu funkcjonalnego, dzięki czemu powstał budynek dopasowany do potrzeb okolicznej społeczności.

Obiekt zlokalizowany jest w bezpośrednim sąsiedztwie istniejącego kompleksu szkolno-przedszkolnego (ZS Nr 12) przy ul. Suwalskiej i dostępny jest zarówno z jego obszaru, jak i niezależnie z ciągu pieszo-rowerowego łączącego sąsiednie zespołu zabudowy mieszkaniowej.

W dwóch skrzydłach budynku Centrum, połączonych ze sobą wspólnym holem wejściowym, przewiduje się umieszczenie takich pomieszczeń jak niewielka biblioteka z czytelnią, dwie sale zajęć, aktywnie działający klub seniora, sala wielofunkcyjna, biuro Rady Osiedla oraz zespół pomieszczeń pomocniczych i technicznych.

Ze względu na założenia ekonomiczne dotyczące sposobu realizacji i funkcjonowania obiektu przyjęto odpowiednie rozwiązania projektowe i materiałowe. Parterowy budynek ma prostą formę wynikającą z układu funkcjonalnego i zastosowanych pasywnych strategii w zakresie oszczędności energii. Zadaszenie i kompozycja przeszkleń stanowi główne środki wyrazu, zaś zastosowane materiały wykończeniowe podkreślają skromny wyraz budynku. Prosty układ konstrukcyjny o niewielkich rozpiętościach pozwala na ekonomiczną realizację obiektu. Większość przegród wewnętrznych została zaprojektowana jako lekkie szkieletowe ściany, aby możliwe były przyszłe modyfikacje układu funkcjonalnego budynku w ramach zmieniających się potrzeb użytkowników.

W związku z niewielkim rozmiarem działki planowany budynek wraz z układem funkcjonalnym dopasowany jest do jej kształtu i wielkości. Zlokalizowany został w jej centralnej części, oddzielając w ten sposób strefę wejściową od północy i strefę rekreacyjną od strony południowej. W obrębie wyznaczonego terenu planuje się stworzenie zespołu zieleni niskiej oraz nasadzeń dodatkowych drzew, krzewów i zieleni ekstensywnej. Dodatkowo przewidziane są ogrody deszczowe, które stanowią system bioretencji wody deszczowej powiązany z pobliskim rowem melioracyjnym.

Wokół budynku Centrum projektowane są obiekty małej architektury, takie jak ławki wyposażone w siedziska o drewnianych profilach, kosze na odpady i grupa stojaków na rowery. Przewiduje się zainstalowanie wbudowanych opraw oświetleniowych, zapewniających oświetlenie w strefie wejściowej i na zadaszonych tarasach.

 

lokalizacja:

Wrocław, ul. Suwalska

klient:

Zarząd Inwestycji Miejskich we Wrocławiu

projektanci:

Anna Rottau, Piotr Zybura

współpraca:

Borys Kępczyńśki, Maciej Marszal, Anna Otlik, Patrycja Opara

projekt:

2019

realizacja:

2020-2021

więcej:

-

Kategoria
publiczne