Centrum Inicjatyw Kulturalnych w Komorowie. | ARCH_IT
17828
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17828,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Centrum Inicjatyw Kulturalnych w Komorowie.

  • ARCH_IT KOMOROW KONKURS
  • ARCH_IT KOMOROW KONKURS
  • ARCH_IT KOMOROW KONKURS
  • ARCH_IT KOMOROW KONKURS
  • ARCH_IT KOMOROW KONKURS
  • ARCH_IT KOMOROW KONKURS
  • ARCH_IT KOMOROW KONKURS
Centrum Inicjatyw Kulturalnych w Komorowie.



Projekt Centrum Inicjatyw Kulturalnych w Komorowie jest przestrzenią edukacji oraz spotkań mieszkańców. Stwarza obiekt trwały, o plastycznej funkcji i formie, odpowiadający na zmienne potrzeby użytkowników. Wartością stałą jest transparentność obiektu, jego integracja z zewnętrzem i otaczającą go roślinnością.

Przyjęta prostokątna forma bryły dopasowuje się do najważniejszej wytycznej dla działki, jaką jest znajdujący się na niej starodrzew. Podstawowym założeniem definiującym formę budynku jest otwarcie się na otaczającą zieleń. Budynek został możliwie najlepiej dopasowany do wolnej przestrzeni pozostawionej przez roślinność. Okazy znajdujące się w obrysie zabudowy stają się elementem projektowanej architektury tworząc atria. Dzięki temu wzmocniona zostaje integracja budynku z otoczeniem, wprowadzając zieleń do wewnątrz.

Niezbędne funkcje obsługujące zostały zawarte w kompozycji trzech bloków. Są to jedyne pełne elementy w strefie parteru, pozostała przestrzeń jest w pełni transparentna wzmacniając tym samym kontakt z otoczeniem. Masywna bryła struktury dachu przykrywa lekką część funkcjonalną podkreślając relacje pustych i pełnych kubatur. Zadaszenie swoją geometrią odzwierciedla układ wprowadzony we wnętrzu.
W celu ograniczenia powierzchni zabudowy budynku oraz spełnienia warunków wskazanych w Miejscowym Planie Zagospodarowania Przestrzennego, umieszczono część funkcji w podziemiu. Dzięki temu uzyskana powierzchnia zabudowy wynosi 878,00 m2.

Każda funkcja znajdująca się w przyziemiu składa się z czterech elementów: głównej strefy aktywności, wydzielonego zaplecza, indywidualnej przestrzeni zewnętrznej w formie atrium oraz z hallu, który dzięki licznym otwarciom stanowić może kontynuacje wszystkich stref znajdujących się na piętrze. Program uzupełniają kondygnacja podziemna, w której znalazły się pomieszczenia niewymagające dostępu do światła oraz przestrzenie wyciszone akustycznie oraz strefa nadziemna wykorzystana na funkcje dodatkowe takiej jak amfiteatr, pasieka czy ogród edukacyjny.

Otwarty system pozwala na dowolne rozmieszczenie funkcji na etapie planowania oraz ewolucyjne zmiany. Na etapie projektowania możliwe jest uwzględnienie konkretnych potrzeb i oczekiwań użytkowników (wielkość i układ pomieszczeń użytkowych, rodzaje i wielkości funkcji towarzyszących). Podatność na adaptacje pozwala na rozwój funkcji budynku adekwatnie do zmieniającej się struktury demograficznej, potrzeb wszystkich użytkowników, czy zmian wynikających z ogólnych procesów społecznych.

lokalizacja:

Komorów

klient:

Gmina Michałowice oraz Oddział Warszawski Stowarzyszenia Architektów Polskich

projektanci:

Maciej Marszal, Nicole Kowalczuk, Adriana Sowa, Piotr Zybura

model:

Jakub Dunal

projekt:

2020

więcej:

-

Kategoria
konkursy, publiczne