pawilon infowuwa na osiedlu WuWA we Wrocławiu
17634
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17634,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

InfoWuWA

  • arch_it piotr zybura infowuwa wroclaw
  • arch_it piotr zybura infowuwa
  • arch_it piotr zybura infowuwa
  • arch_it piotr zybura infowuwa
  • arch_it piotr zybura infowuwa
Blask przedwojennego modernizmu. Pawilon InfoWuWA na wrocławskim osiedlu WuWA

Po międzynarodowym sukcesie wystawy Werkbundu w Stuttgarcie również we Wrocławiu zorganizowano w roku 1929 dużą wystawę mieszkaniową, zatytułowaną „Mieszkanie i miejsce pracy“ („Wohnung und Werkraum-Ausstellung” – WuWA) także we Wrocławiu. Jej celem była prezentacja nowych, zgodnych z duchem czasu form zamieszkiwania i przestrzeni do pracy. Przez trzy miesiące można było zwiedzać 32 budynki ze 132 w pełni urządzonymi mieszkaniami. Niektóre koncepcje miały silnie eksperymentalny i społeczno-utopijny charakter i stanowiły próbę reakcji na aktualne trendy społeczne. Element osiedla stanowiło więc przedszkole, a ponadto dom dla osób samotnych Hansa Scharouna i wysokościowiec Adolfa Radinga propagowały nowe formy wspólnotowego życia i mieszkania. Po zakończeniu wystawy osiedle przez dwa lata służyło do celów testowania, a zamieszkane było głównie przez artystów, architektów i pisarzy.
Projekt obejmował rewaloryzację i adaptację dawnego zakładu fryzjerskiego (a pierwotnie poczekalni dla oczekujących na tramwaj oraz kiosków z mlekiem i prasą) w zabytkowym budynku mieszkalnym nr 1 (Laubenganghaus Nr. 1) w obszarze wystawy mieszkaniowej WuWA (Wohnungs- und Werkraum Ausstellung) z 1929r. Galeriowy dom czynszowy, do którego przylega obiekt, został zaprojektowany przez Paula Heima i Alberta Kemptera.

W ramach remontu, objętego ochroną konserwatorską pawilonu, odnowiono w oryginalnej kolorystyce elewację, odtworzono stolarkę okienną oraz charakterystyczne zewnętrzne siedziska, wymieniono pokrycie dachowe oraz wykonano elementy blacharskie. Przywrócono także charakterystyczny, znany z poniemieckich wrocławskich budowli, tynk dziobany i klinkierowe wykończenie nawierzchni zewnętrznych. Na dachu dodano neon „infowuwa”, który, wraz z liniowym oświetleniem zewnętrznym, podkreśla aktualną funkcję obiektu stanowiącego strefę wejściową do obszaru dawnej wystawy WuWA.
Zaprojektowano także wnętrza pawilonu, który aktualnie ma służyć jako punkt informacyjny oraz kawiarnia i stanowi strefę wejściową na obszar dawnego osiedla. Ze względu na wymagania funkcjonalne oraz niewielką powierzchnię obiektu przyjęto rozwiązania współczesne, zainspirowane estetycznie wczesnym niemieckim modernizmem. Odtworzono oryginalne ławki wewnętrzne w intensywnym kolorze, zaś pozostałe meble i wyposażenie zaprojektowano w ograniczonej biało-czarnej palecie. Zabudowa meblowa ściany przeznaczona jest równolegle na produkty niezbędne dla funkcjonowania kawiarni, jak i do ekspozycji materiałów informacyjnych o WuWA.

Dawna poczekalnia i jej nowe wcielenie jest kolejnym etapem całościowej rewaloryzacji obszaru i obiektów dawnej wystawy prowadzonych przez Wrocław, których strategicznym celem jest ochrona i pielęgnacja dóbr kulturowych oraz upowszechnianie wiedzy na temat tego miejsca. Pawilon stanowi atraktor, który w swej nowej odsłonie, jest symbolem nowej epoki w 90-letniej historii osiedla WuWA.

Publikacje:
https://www.whitemad.pl/przypomina-o-blasku-przedwojennego-modernizmu-we-wroclawiu-otwarto-kawiarnie-infowuwa/
https://www.architekturaibiznes.pl/architektura/InfoWuWa,1584.html
http://archinea.pl/nowe-zycie-pawilonu-na-osiedlu-wuwa-we-wroclawiu/
https://architektura.muratorplus.pl/realizacje/infowuwa-nowy-punkt-informacji-o-osiedlu-wuwa_9509.html

arch_it piotr zybura PIEKNY WROCLAW XXIX 2019

lokalizacja:

ul. Tramwajowa, Wrocław (PL)

klient:

Wrocławska Rewitalizacja

projektanci:

Maja Cichocka, Agnieszka Gałwiaczek, Piotr Zybura

współpraca:

Tomasz Cempa (TOMASZ CEMPA ARCHITEKT), Grażyna Adamczyk-Arns (WROCŁAWSKA REWITALIZACJA)

zdjęcia:

Maciej Lulko

projekt:

2016-2017

realizacja:

2018

nagrody:

Wyróżnienie i nominacja do nagrody specjalnej w konkursie "Piękny Wrocław" XXIX

Kategoria
publiczne, wnętrza