Zespół mieszkaniowy Białowieska | ARCH_IT
17602
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17602,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Zespół mieszkaniowy Białowieska

  • arch_it piotr zybura wroclaw bgkn bialowieska competition
  • arch_it piotr zybura wroclaw bgkn bialowieska competition
Konkurs BGKN/PFR i SARP o. Wrocław na opracowanie koncepcji architektoniczno-urbanistycznej osiedla przy ul. Białowieskiej we Wrocławiu.

Osiedle obejmuje zespół 9-ciokondygnacyjnych budynków punktowych zlokalizowanych w dwóch rzędach wzdłuż brzegu Odry. Modularny układ urbanistyczny osiedla, oparty o budynki punktowe, pozwala na uzyskanie odpowiedniego otwarcia całego obszaru w kierunku rzeki i nadbrzeżnych terenów zielonych i rekreacyjnych. Pomimo dużej gęstości zabudowy możliwe jest także uzyskanie komfortu zamieszkania (urban comfort) poprzez: odpowiednie proporcje terenów otwartych, zapewnienie możliwości wprowadzenia zieleni wysokiej pomiędzy budynkami, przewietrzanie oraz odpowiednie nasłonecznienie.
Wszystkie budynki punktowe zaprojektowano na identycznej siatce modularnej, która umożliwia elastyczne kształtowanie struktury mieszkań oraz zapewnia optymalne warunki dla realizacji częściowej lub całościowej prefabrykacji obiektów.
Lokale mieszkalne zlokalizowano na kondygnacjach 2-9, zaś na poziomie kondygnacji parteru znajdują także: lokale usługowe (społeczne i publiczne), halle wejściowe, wózkownie i rowerownie, komórki lokatorskie oraz otwarte podcienia o różnych formach. Na dachach budynków przewidziano – dostępne wyłącznie dla mieszkańców danego budynku – tarasy z zielenią ekstensywną i drzewami w donicach.
Ze względu na powtarzalną strukturę budynków możliwe jest zastosowanie elementów prefabrykowanych w zakresie konstrukcji głównej poszczególnych budynków (słupy, stropy, ściany usztywniające, itp.) oraz w zakresie elewacji budynku. Bazowe rozwiązanie elewacji budynków punktowych wymaga stosunkowo niewielkiej liczby elementów dla uzyskania odpowiedniej funkcjonalności lokali mieszkalnych. Jednocześnie drobnoformatowe prefabrykaty pozwalają na elastyczne kształtowanie wyglądu budynku.

lokalizacja:

Wrocław, Białowieska

klient:

BGKN / SARP o.Wrocław

projektanci:

Piotr Kaczyński, Agata Lamczyk, Anna Otlik, Adriana Sowa, Piotr Zybura (główny projektant)

wizualizacje:

Aleksander Chamielec

model:

projekt:

2018

nagrody:

wyróźnienie w konkursie

więcej:

-

Kategoria
konkursy, mieszkalne