ARCH_IT | Konkurs studialny na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej zagospodarowania obszaru Wzgórze Andersa - teren ograniczony ulicami Borowską, Kamienną, Ślężną i Dyrekcyjną we Wrocławiu
Pierwsza nagroda w konkursie studialnym na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej zagospodarowania obszaru Wzgórze Andersa - teren ograniczony ulicami Borowską, Kamienną, Ślężną i Dyrekcyjną we Wrocławiu dla zespołu arch_it.
konkurs, nagroda, wrocław, prize, competition, andersa, wzgorze, wzgórze, pętla
16930
single,single-portfolio_page,postid-16930,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Zagospodarowanie wzgórza Andersa we Wrocławiu

Konkurs:

Konkurs studialny na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej zagospodarowania obszaru Wzgórze Andersa - teren ograniczony ulicami Borowską, Kamienną, Ślężną i Dyrekcyjną we Wrocławiu

Projektanci:

Marta Bazan, Paweł Floryn, Piotr Kaczyński, Piotr Zybura

Projekt:

2016

Nagrody:

1 nagroda w konkursie studialnym.

Kategoria
konkursy, publiczne
O projekcie:

Projekt otrzymał 1 nagrodę w konkursie „Akupunktura Miasta” Stowarzyszenia Architektów Polskich SARP na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej zagospodarowania obszaru Wzgórza Andersa we Wrocławiu.

Z uzasadnienia werdyktu jury: „Pierwszą nagrodę jednogłośnie przyznano pracy numer 02. Uzasadnienie: Praca stanowi silny znak w przestrzeni, mogący stać się elementem wyróżniającym to miejsce na mapie Wrocławia. Projektowana pętla w spójny, ale niestandardowy sposób porządkuje mankamenty funkcjonalno-przestrzenne tego terenu, ujmując je w ramę hybrydowej wielofunkcyjnej przestrzeni publicznej.Radykalność rozwiązania spowoduje, w przekonaniu jury, napięcia na styku z niezagospodarowanymi terenami, a w konsekwencji aktywizację podmiotów znajdujących się wewnątrz kwartału. Pod względem projektowym pasmowa struktura pętli daje możliwość wariantowej i etapowej realizacji funkcji towarzyszących – elementów wyposażenia oraz zostawia duże pole swobody na wypracowanie scenariuszy aktywności i dodatkowych elementów wyposażenia dedykowanych poszczególnym grupom wiekowym i różnorodnym kategoriom użytkowników. Zalecenia: Wątpliwość budzi bliskie sąsiedztwo terenów rekreacyjnych z ruchliwymi arteriami. Wskazuje się, w dalszym opracowaniu, możliwość intensywniejszego wykorzystania zewnętrznego pasa jako zieleni izolacyjnej. Interesującą dla jury kwestią jest scenariusz wydarzeń przestrzenno-funkcjonalnych, jakie mogłyby nastąpić po realizacji projektu. Podwyższenie kwoty I nagrody jest przeznaczone na opracowanie tego scenariusza.